Dakopbouw maken

Waar moet u op letten als u een dakopbouw wilt maken? U hebt dan altijd een omgevingsvergunning nodig. Welke regels zijn er en wat moet u weten voor uw situatie?

Verschil dakkapel en dakopbouw

Dakopbouw

Een dakopbouw is een uitbreiding van een bestaande woning op de bovenste verdieping. U kunt hiermee extra woonruimte maken. 
De volgende bouwwerken vallen onder dakopbouwen:

  • nieuwe verdieping op een plat dak.
  • bouwwerk boven de daknok. De daknok is het hoogste punt van een schuin dak.
  • bouwwerk waarbij de voorkant of achterkant direct op de gevel is doorgebouwd. De gevel van het gebouw loopt naar boven door in de dakopbouw.
  • bouwwerk waarbij de vorm van het schuine dak verandert.

Dakkapel

Een dakkapel is een kleine uitbreiding in een bestaand schuin dak. U kunt hiermee licht naar binnen brengen en de woonruimte beter gebruiken. Op het dak rondom een dakkapel liggen meestal rijen dakpannen. Het verschil met een dakopbouw is dat een dakkapel minder gevolgen heeft voor de omgeving dan een dakopbouw. 

Wel of geen omgevingsvergunning nodig?

U hebt voor een dakopbouw altijd een omgevingsvergunning nodig. 

Doe de vergunningcheck

De vergunningscheck geeft aan voor welke activiteiten u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen.

Omgevingsvergunning aanvragen

Vraag omgevingsvergunning aan

Meer over de omgevingsvergunning (wat zijn de kosten, wat gebeurt na uw aanvraag)

Waar moet u op letten?

  • Wilt u een groenblauw dak op uw dakopbouw? Met plantjes op uw dak helpt u insecten en vogels in uw buurt. Het helpt ook tegen wateroverlast en hitte in de stad.
  • Wilt u zonnepanelen op uw dakopbouw? Hiermee wekt u milieuvriendelijke stroom op via uw eigen dak.
  • Denk aan het ophangen van rookmelders. Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping van de woning. Controleer op rookmelders.nl hoeveel rookmelders u nodig hebt.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen