Schutting, hek of tuinmuur neerzetten

Waar moet u op letten als u een schutting, hek of muur neerzet? Hebt u wel of geen vergunning nodig? Welke regels zijn er?

Wel of geen vergunning nodig?

U hebt meestal geen omgevingsvergunning nodig. Het is verstandig om de vergunningscheck te doen om dit zeker te weten. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen, als dat nodig is.

Doe de vergunningcheck

Voor een schutting, hek of tuinmuur maakt het uit hoe hoog die wordt.

 • Tot en met 1 meter hoog: u hebt geen vergunning nodig.
 • Tussen 1 en 2 meter hoog: u hebt soms een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u die aan de voorkant van het gebouw zet.
 • Meer dan 2 meter hoog: u hebt een vergunning nodig, maar de kans is klein dat u die krijgt.

Gaat het om een schutting, hek of muur bij een monument? Of bij beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht? Dan hebt u een vergunning nodig. Kijk bij Monument opknappen of verbouwen.

Zet u een heg, bomen of struiken neer? Daarvoor hebt u geen vergunning nodig. Wel zijn er regels voor het planten van bomen bij de grens van uw tuin.

Omgevingsvergunning aanvragen

Vraag omgevingsvergunning aan

Meer over de omgevingsvergunning (wat zijn de kosten, wat gebeurt na uw aanvraag)

Waar moet u op letten?

  • Wilt u weten waar de grens van uw grond precies ligt? Vraag dit na bij het kadaster.
  • Komt de schutting, het hek of de tuinmuur op de erfgrens tussen uw terrein en die van de buren? De schutting, hek of muur is dan van u samen en u betaalt hier ook samen voor. Als uw buren niet meewerken, dan kunt u naar de rechter stappen. Dit is geen zaak van de gemeente.
  • Hebt u ruzie met de buren over de plaats van de schutting, hek of tuinmuur? De gemeente bemoeit zich daar niet mee. Als u er met de buren niet uitkomt, dan kunt u hiervoor naar de rechter.

  Hulp en contact Bouwen en verbouwen