Zonnepanelen of zonnecollectoren plaatsen

Waar moet u op letten als u zonnepanelen of zonnecollectoren wilt plaatsen? Hebt u wel of geen vergunning nodig? Welke regels zijn er?

Wel of geen vergunning nodig?

U hebt soms een omgevingsvergunning nodig. Het is verstandig om de vergunningscheck te doen om dit zeker te weten. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen, als dat nodig is.

Doe de vergunningcheck

Monument of beschermd stadsgezicht

Is uw huis of uw bedrijfsgebouw een monument? Of staat uw huis of bedrijfsgebouw in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan hebt u soms een vergunning nodig. Bekijk de regels voor zonnepanelen en zonnecollectoren op monumenten.

Plat dak

Legt u zonnepanelen of zonnecollectoren op een plat dak? Dan hebt u meestal geen vergunning nodig, maar soms wel.

U hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig als de afstand van het paneel of de collector tot de dakrand kleiner is dan de hoogte van het paneel of de collector. Voorbeeld: als het hoogste punt van de zonnecollector 50 cm is, dan moet de afstand tot de dakrand ook minimaal 50 cm zijn. Anders hebt u een vergunning nodig.

Schuin dak

Voor zonnepanelen en zonnecollectoren op een schuin dak hebt u soms een vergunning nodig.

Omgevingsvergunning aanvragen

Vraag omgevingsvergunning aan

Meer over de omgevingsvergunning (wat zijn de kosten, wat gebeurt na uw aanvraag)

Waar moet u op letten?

  • Zijn meerdere kanten van uw dak geschikt voor zonnepanelen of collectoren? Dan kunt u ze het best plaatsen op de kant die vanaf de straat het minst te zien is.
  • Houd rekening met schaduw van bomen in de directe omgeving. De gemeente gaat geen bomen snoeien of kappen als u last hebt van schaduw. Kijk bij overlast van bomen.

En verder...

Subsidies en leningen

U kunt een lening aanvragen voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Bekijk informatie over de duurzaamheidslening.

Bekijk de subsidies voor duurzaamheid.

Hulp en contact Bouwen en verbouwen