Inruilen parkeervergunning

Hebt u een parkeervergunning? We bieden u andere mogelijkheden voor het parkeren van uw auto op straat. Daarmee maken we ruimte vrij op straat. Bijvoorbeeld voor extra bomen of een plek om te spelen.

U kunt overstappen op deelvervoer of een garageabonnement nemen. Bevalt het abonnement u niet? Dan kunt u gebruik maken van de ‘probeerregeling’ en krijgt u uw parkeervergunning op straat onder bepaalde voorwaarden terug.

Hoe werkt het?

U zegt uw vergunning op en gaat gebruik maken van een van de onderstaande opties. U hoeft het niet door te geven als u gebruik wilt maken van de probeerregeling. In onze administratie blijven al uw gegevens bekend.

Zeg uw parkeervergunning op


Stap over op deelvervoer

In alle wijken vindt u deelvervoer waar u gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld e-deelfietsen of e-deelbakfietsen. Sommige wijken beschikken over deelhubs waar verschillende soorten deelvervoer staan.

Meer informatie over deelvervoer


Stap over op een deelauto

Rijdt u minder dan 10.000 km per jaar? Dan bent u waarschijnlijk goedkoper uit met een deelauto. Bovendien hoeft u nooit meer te zoeken naar een parkeerplek. U kiest altijd de auto die u op dat moment nodig hebt, zonder er zelf 1 te bezitten. U kunt een deelauto gebruiken via een bedrijf, een particulier of uw eigen auto delen.

Meer informatie over deelauto's


Parkeergarages en P+R’s

Parkeergarages bieden voordelen vergeleken met een parkeervergunning:

  • U hebt altijd een plek en uw auto staat veilig.
  • Uw auto staat droog en ‘s winters hoeft u niet meer te krabben.
  • U parkeert voordelig in een P+R als u uw parkeervergunning inlevert. Dit kan ook voor uw 2e parkeervergunning.
  • Hebt u een parkeervergunning in het gebied A1 of A2? U krijgt korting op uw abonnement als u uw 1e vergunning inlevert en in een openbare parkeergarage parkeert. U kunt ook parkeren in een niet-openbare garage.
  • Er is direct plek bij openbare parkeergarages en P+R’s. Voor de meeste niet-openbare parkeergarages is wel een wachtlijst. Voor informatie over de wachtlijst kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 14 030.

Vraag een abonnement voor P+R aan (stuur een e-mail naar: garageabonnement@utrecht.nl)

Vraag een garageabonnement aan


Terugvragen parkeervergunning

Bevalt uw keuze voor een garageabonnement, P+R-abonnement of deelauto niet? Na 6 maanden kunt u uw parkeervergunning terugvragen. Dat kan tot uiterlijk 2 jaar nadat u deze inruilde. U hoeft niet opnieuw op de wachtlijst als deze aanwezig is. Dit noemen we de 'probeerregeling'.

Voorwaarden

  • U voldoet nog steeds aan alle voorwaarden (bekijk de voorwaarden voor bewoner of voorwaarden voor bedrijf).
  • Niemand anders op uw adres heeft een parkeervergunning gekregen of staat op de wachtlijst
  • U hebt niet tussendoor op een ander adres ingeschreven gestaan of uw bedrijf is op een ander adres gevestigd geweest.
  • U kunt laten zien dat u gebruik hebt gemaakt van een deelauto, parkeergarage of P+R-garage. Bijvoorbeeld door een huurcontract of abonnement op uw (bedrijfs)naam.

Aanvragen

Vraag uw parkeervergunning terug

Hulp en contact Parkeren

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 16200
3500 CE Utrecht