nieuwsbericht gemeente Utrecht

Het jaar 2021 stond wederom in het teken van de coronacrisis. Ondanks dat de versoepelingen en lockdowns elkaar opvolgden, is er ook veel gerealiseerd. “In 2021 waren de gevolgen van de coronacrisis ingrijpend voor de stad en de inwoners. Toch ben ik blij dat we snel en efficiënt de compensatieregelingen van het rijk hebben uitgevoerd. Dit geldt ook voor het inzetten van onze eigen financiële middelen uit de coronapakketten,” zegt wethouder Financiën Anke Klein.

De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen gehad voor de inwoners en de bedrijven, maar ook op de uitvoering van de taken en ambities van de gemeente. Zowel beleidsmatig als financieel is dit te terug te zien in de jaarstukken die vandaag zijn aangeboden aan de raad.

In 2021 heeft de gemeente ondernemers ondersteund met het uitvoeren van de TOZO- en TONK-regelingen. Ook zijn bijvoorbeeld extra woonplekken voor dakloze Utrechters gecreëerd en is het herstel- en innovatiepakket kunstenaars en maatschappelijke partners uitgevoerd. Er zijn extra middelen ingezet voor jeugdhulp waardoor het aantal wachtenden voor specialistische hulp sterk is gedaald.

Daarnaast had corona veel impact op de reguliere werkzaamheden, zoals de handhaving in de stad, het organiseren van de landelijke verkiezingen en het digitaal bereiken van jongeren. In dit bijzondere jaar gingen ook de andere werkzaamheden door. Er is sprake van een flinke groei van het aantal woningen in (aan)bouw, de regionale energietransitie is vastgesteld en er is gestart met een nieuwe aanmeldprocedure, waarmee kinderen een eerlijke kans hebben op een plek op de basisschool. Ook zijn toekomstvisies vastgesteld voor de groei van de stad (RSU) en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit (‘Grenzen stellen perspectief bieden’).

Het financiële resultaat over het jaar 2021 is € 54,6 mln (op een begrotingstotaal van € 1,5 miljard). Dit positieve resultaat komt onder andere doordat investeringen en projecten zijn vertraagd en omdat de ontvangen compensatiebedragen voor corona in 2021 niet allemaal zijn uitgegeven. Daarnaast heeft de gemeente het extra geld van het rijk pas laat in het kalenderjaar ontvangen. Het college gaat dit geld de komende jaren uitgeven aan het uitvoeren van diverse projecten en taken van het rijk.

Het college heeft de financiële middelen ingezet om te doen wat nodig is in de stad. Het weerstandsvermogen is bewust ingezet om de stad en de inwoners door de coronacrisis te helpen. De komende jaren wordt dit weer aangevuld.

De jaarstukken worden de komende weken besproken in de commissies van de raad en daarna behandeld door de gemeenteraad.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht