Laagdrempelige ondersteuning voor culturele makers en organisaties

Voor makers en culturele organisaties wordt het weer laagdrempeliger om een impulssubsidie aan te vragen. Van 1 januari tot 1 juli 2021 kunnen culturele makers en organisaties 100% van hun projectkosten aanvragen, in plaats van 50%. Zij mogen in deze periode twee keer een impulssubsidie aanvragen met een maximum van € 2.500,- per aanvraag. Daarnaast mogen culturele organisaties die in het verleden 4 jaar subsidie via de cultuurnota kregen, nu ook plannen indienen voor een projectsubsidie. Dit betekent meer opdrachten en werk voor creatieve makers en andere professionals in de culturele sector.

Anke Klein (wethouder Cultuur): “Juist in deze tijd waarin de culturele sector in zwaar weer zit door de coronacrisis is het belangrijk dat bestaande initiatieven zich kunnen blijven ontwikkelen en dat ook nieuwe culturele initiatieven van de grond komen. Zo behouden we voldoende aanbod in de stad, waaronder culturele activiteiten in de wijken. Ik ben blij dat we net als afgelopen zomer tijdelijk de subsidies voor een bredere groep toegankelijk kunnen maken door de voorwaarden laagdrempeliger te maken. Zo willen we culturele initiatieven zo goed mogelijk blijven ondersteunen.”

Een van de initiatieven die projectsubsidie ontving, is Compagnie Red Yellow & Blue. Dit Utrechts theatergezelschap vroeg de subsidie aan voor de voorstelling Dronken Deliriumdagen. Theatermaker Daan van Bendegem: “We zijn ontzettend blij met die steun en dat vertrouwen. En met hoe de gemeente, ook in tijden waarin we soms ad hoc onze plannen moesten bijstellen, zich zo betrokken en flexibel opstelde. Dat is heel waardevol voor ons. Mede dankzij die steun hebben wij de voorstelling in coronatijd kunnen maken en tot de lockdownalleen maar voor uitverkochte zalen kunnen spelen."

Online loket
Utrecht verwacht dat veel makers en culturele organisaties subsidie zullen aanvragen en stelt voor 2021 een extra bedrag van € 250.000,- beschikbaar. De deadline voor de volgende ronde projectsubsidies is 15 januari. De impulssubsidie kan vanaf 1 januari worden aangevraagd via het online loket.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht