Ondernemen Ondernemen en financiële problemen

Bent u een ondernemer en hebt u financiële problemen? Of verwacht u deze? Dan zijn er plekken waar u advies kunt krijgen of financiële of administratieve ondersteuning.

Bijstand voor zelfstandigen

Hebt u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? Dan kunt u in bepaalde gevallen bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit is de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen).

Woont u in de gemeente Utrecht, De Ronde Venen, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Vianen of IJsselstein? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Utrecht.


Tozo voor zelfstandigen

Bent u door corona in de problemen gekomen? Dan kunt u misschien Tozo aanvragen. Tozo is een tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers.

Er zijn 2 soorten Tozo:

1. Tozo-levensonderhoud

Tozo-levensonderhoud vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum voor 4 maanden. Dit geld kunt u gebruiken om boodschappen van te doen en uw vaste lasten te betalen. Deze uitkering is een gift. U hoeft dit dus niet terug te betalen.

Tozo-levensonderhoud aanvragen

2. Tozo-bedrijfskrediet

Tozo-bedrijfskrediet is een lening voor bedrijfskapitaal van maximaal € 10.157,- met een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening is 3 jaar. Tot 1 januari 2021 hoeft u niet af te lossen. Kunt u vanaf deze datum de rente of aflossing niet betalen? Dan kunt u mogelijk uitstel krijgen op basis van individuele omstandigheden (art. 4:94 Awb).

Tozo-bedrijfskrediet aanvragen

Voor andere regelingen voor ondernemers zie: www.utrecht.nl/hulpvoorondernemers


Hulp bij schulden: Menzing & Partners

Hebt u een schuld door uw bedrijf? Dan kunt u terecht bij Menzing & Partners. Dit is een juridisch adviesbureau met als specialisatie schuldhulpverlening aan het midden- en kleinbedrijf.


Advies op maat voor ondernemers in de regio Utrecht

Hebt u als ondernemer uit de regio Utrecht behoefte aan persoonlijk advies over de toekomst van uw bedrijf door corona? Dan kunt u terecht bij de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA). Met URECA hebben we samen met bedrijven in de regio Utrecht en lokale overheden de handen ineengeslagen om ondersteuning en antwoorden op uw vragen te bieden. Dit gebeurt geheel belangeloos. Een groeiende groep van medeondernemers uit allerlei sectoren staat voor u klaar.

Hebt u een hulpvraag en komt u er zelf niet uit? Of wilt u hulp bieden aan andere bedrijven in nood? Meld u op het online platform van URECA.


Kwijtschelding van belastingen voor ondernemers

Hebt u een belastingaanslag ontvangen voor uw bedrijf en kunt u deze niet betalen? Misschien hebt u recht op kwijtschelding van belastingen voor ondernemers, kijk op de website van de Belastingdienst.


Informatie van de overheid: Ondernemersplein

Op Ondernemersplein.nl staat alle informatie van de (semi-)overheid die u nodig hebt om te ondernemen.


Persoonlijke begeleiding: Ondernemersklankbord

Wilt u persoonlijke begeleiding bij het ondernemen? Dat kan via Stichting Ondernemersklankbord. De adviseurs zijn oud-ondernemers met kennis en ervaring.


Voor nieuwe ondernemers in Overvecht: DOK 030

Hebt u plannen om een bedrijf te starten in de wijk Overvecht? Kijk dan eens op de website dok030. DOK 030 is een organisatie voor en door ondernemers. U kunt daar terecht voor (starters)advies, inloopspreekuren, ontmoeting met andere ondernemers, flexwerkplekken, vergaderruimtes en workshops. DOK 030 adviseert ook ondernemers met schulden of dreigende schulden.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 12.30 uur en 13.15 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie