Werk en inkomen Extra's bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen.

Zorgen over geld? Gemeente Utrecht kunt u helpen

Meest gebruikte regelingen

Deze regelingen van de gemeente kunnen u mogelijk helpen:

Hieronder vindt u meer regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken.

Regelingen voor extra geld

  • € 200 voor energiekosten
    De kosten voor energie stijgen fors. Hebt u een laag inkomen op of net boven het sociaal minimum? Dan kunt u misschien een eenmalig bedrag van € 200 voor energiekosten krijgen. U kunt hiervoor nu nog geen aanvraag doen. In de loop van februari of maart 2022 kunt u hiervoor bijzondere bijstand aanvragen. Als u een uitkering van de gemeente hebt, ontvangt u het bedrag automatisch. 
  • Kunt u de hogere energierekening nu al niet meer betalen? En komt dat door een variabel tarief? Of omdat uw energieleverancier failliet is gegaan en u een nieuwe leverancier hebt? Bel ons dan op 030 – 286 52 11. Dan kijken wij of u misschien eerder een extra vergoeding kunt krijgen.
  • Verlaging energiebelastingen
    Het kabinet compenseert met de verlaging van de energiebelasting in 2022 een deel van de prijsstijging voor alle huishoudens. U betaalt dan dus een lager bedrag aan energiebelasting aan uw energieleverancier. Verwacht wordt dat dit voor een huishouden met gemiddeld gebruik ruim € 400 per jaar minder is. Wilt u meer informatie? Neem contact op met uw energieleverancier.

Hebt u tijdelijk geen of niet genoeg inkomen om van te leven? Kijk dan welke uitkering u kunt krijgen.

Huurtoeslag

Woont u in een huurwoning en hebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in uw huurkosten. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Woonkostentoeslag

Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

Klussendienst

Woont u in Utrecht en hebt u klussen in en om huis? De klussendienst helpt u als u geen geld hebt om mensen in te huren en geen mensen kent die u om hulp kunt vragen. U kunt zich aanmelden bij U Centraal. Woont u Vleuten-De Meern? Ga dan naar de website van Wil in je buurt.

Maaltijdservice

Soms lukt het niet meer om voor uzelf te koken. Met de maaltijdservice krijgt u maaltijden aan huis. U kiest zelf bij welke organisatie u de maaltijden bestelt. Dat kan niet bij de gemeente. U kunt de maaltijden bijvoorbeeld bestellen bij welzijnsorganisatie U-Centraal. Hebt u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan is soms een vergoeding van een deel van de kosten mogelijk. Hiervoor vraagt u bijzondere bijstand aan.

Voedselbank

Hebt u alle vaste lasten betaald? En houdt u dan te weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien kunt u dan een gratis voedselpakket krijgen van de Voedselbank Utrecht. Kijk op www.voedselbankutrecht.nl of u in aanmerking komt en hoe u zich aanmeldt.

Dieetvoeding

Hebt u een medische indicatie voor het eten van speciale voeding? Bijvoorbeeld omdat u of uw kind een allergie of groeiachterstand heeft? Misschien kunt u dan bijzondere bijstand krijgen voor deze dieetvoeding.

Let op: Hebt u veel zorgkosten door ziekte of invaliditeit? Dan kunt u misschien een deel aftrekken bij uw aangifte bij de Belastingdienst. Vraagt u bijzondere bijstand aan voor zorgkosten? Dan mag u deze kosten niet meer aftrekken. Meer hierover leest u op www.belastingdienst.nl/zorgkosten.

Zorgtoeslag

U kunt misschien zorgtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen.

Zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Hulp en ondersteuning in uw dagelijks leven

Hebt u hulp en ondersteuning nodig in uw dagelijks leven? Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, vervoer, schulden of een verslaving. Of zoekt u begeleiding bij het wonen? Dan hebt u misschien recht op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Kindgebonden budget

Hebt u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u hebt en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

Kindgebonden budget vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

Kinderopvangtoeslag

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

Vergoeding kinderopvang met Sociaal Medische Indicatie

Hebt u sociale of medische problemen? En wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen, maar krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

Zwemles met de U-pas

Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Gebruik het U-pas Kindpakket voor zwemles. Uw kind kan misschien met de U-pas ook gratis zwemles krijgen. Lees meer op Zwemles met de U-pas.

Jeugdfonds Cultuur

Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? De gemeente Utrecht doet mee aan het Jeugdfonds Cultuur (niet aan het Jeugdfonds Sport). Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen uit het Jeugdfonds Cultuur via www.jeugdfondssportencultuur.nl.

Paul Verweel Sportfonds

Heeft uw kind (tot 18 jaar) een U-pas en woont uw kind in Utrecht? Kijk dan of u bij het Paul Verweel Sportfonds een waardebon voor sportspullen kunt aanvragen.

Leergeld

Zijn de schoolkosten voor uw kind hoger dan het kindgebonden budget en het U-pas kindpakket? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven.

Weekje weg

Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Kijk voor meer informatie op Weekje weg.

Laptop voor uw kind

Heeft uw kind tegoed op de U-pas en woont uw kind in Utrecht? En hebt u met de U-pas nog niet eerder voor uw kind een laptop, computer of tablet gekocht? Dan kunt u met het tegoed een laptop tot maximaal € 350 kopen bij een aanbieder van de U-pas. Kost de laptop meer? Dan betaalt u zelf bij. Dit kan dus 1 keer, voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar.
Lees hoe u dit regelt op www.u-pas.nl

Individuele studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking niet bijverdienen naast uw studie? Dan hebt u misschien recht op individuele studietoeslag.

Regelingen voor extra hulp

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Informatie en tips voor het zoeken van werk

Wij geven u informatie en tips voor het vinden van een baan.

Het Juridisch Loket

Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u bij het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies. Bijvoorbeeld over ontslag, echtscheiding en alimentatie.

Maakt u zich iedere maand zorgen over het betalen van uw rekeningen? Misschien is het Huishoudboekje iets voor u. De gemeente zorgt dan voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit uw inkomen. Meedoen is gratis. Meld u aan voor het Huishoudboekje.

Op Hulp bij geldzorgen leest u waar u terecht kunt voor hulp of advies.

Bent u ondernemer en hebt u geldzorgen? Kijk dan op Ondernemen en geldzorgen.

Armoedecoalitie Utrecht

Op de website van de Armoedecoalitie Utrecht vindt u op onderwerp informatie over hulp en advies bij een laag inkomen.

Bereken uw recht

Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente.

Persoonlijk gesprek over regelingen bij een laag inkomen

Wilt u informatie over regelingen van de gemeente? Of hulp bij het doen van een aanvraag? Dan kunt u terecht bij het buurtteam of een afspraak maken bij Werk en Inkomen. U kunt ons ook bellen via 030 – 286 52 11.

Radio Utrecht Sociaal

Gezondheid, geld, zorg, wonen. Belangrijke zaken met vaak moeilijke regels. In het radioprogramma Utrecht Sociaal wordt veel uitgelegd en geven wij antwoord op vragen. Op maandag om 20.00 uur en op woensdag om 19.00 uur op Bingo FM. Bingo FM vindt u op: 107.7 FM en 101.9 FM (kabel).

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
8.30 - 17.30 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht
 

Alle contactinformatie