Werk en inkomen Extra's bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen.

U-pas

De U-pas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen. Op de U-pas staat een persoonlijk tegoed voor sport, cultuur en recreatie. U kiest zelf wat u wilt doen. Bijvoorbeeld: zwemmen, muziekles of naar de bioscoop. En u krijgt korting op allerlei leuke activiteiten. Uw kind krijgt zelf een U-pas. Het tegoed hierop gebruikt u bijvoorbeeld voor een fiets (1 x in de 4 jaar). Of voor een computer of tablet (1 x voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar).

Vraag de U-pas aan

Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.

Met een Tozo 5 uitkering hebt u recht op de U-pas. U kunt een aanvraag doen tot en met 31 oktober 2021. Het enige bewijs dat u nodig hebt bij uw aanvraag is uw Tozo 5 uitkeringsspecificatie. Of de brief met ons besluit. Op www.u-pas.nl/tozo leest u hoe u een aanvraag doet. Met een Tozo 2, 3 en/of 4 uitkering kunt u geen U-pas meer aanvragen.

TONK, bijdrage woonkosten

TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Hebt u minder inkomsten uit een baan, uitkering of onderneming door de coronamaatregelen? En hebt u moeite met het betalen van uw vaste woonkosten? In sommige situaties kunt u dan een eenmalige bijdrage krijgen uit de TONK. Dit is een bijdrage aan uw huur, hypotheekrente, servicekosten of betaling aan de VvE. Kijk of u TONK kunt aanvragen.

 • Individuele inkomenstoeslag

  Hebt u 3 jaar of langer een laag inkomen en bent u jonger dan de AOW-leeftijd? Kijk dan of u individuele inkomenstoeslag kan aanvragen.

 • Bijzondere bijstand

Hebt u onverwacht extra kosten? En kunt u die niet betalen? Kijk of u recht hebt op bijzondere bijstand.

 • Extra als u ondernemer bent met financiële problemen

Hebt u een eigen bedrijf en financiële problemen? Of verwacht u deze? Kijk dan waar u terecht kunt voor advies of (financiële) ondersteuning.

Hebt u een eigen bedrijf en financiële problemen? Bijvoorbeeld door corona. Of verwacht u deze? Kijk dan op welke regelingen u recht hebt en wat voor hulp er nog meer is.

 • Huurtoeslag

  Woont u in een huurwoning en hebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in uw huurkosten. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

 • Woonkostentoeslag

  Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

 • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen

  Hebt u een laag inkomen en geen vermogen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. U hoeft deze belastingen dan niet te betalen. Kwijtschelding vraagt u aan bij de BghU.

 • Klussendienst

  Woont u in Utrecht en hebt u klussen in en om huis? De klussendienst helpt u als u geen geld hebt om mensen in te huren en geen mensen kent die u om hulp kunt vragen. U kunt zich aanmelden bij U Centraal. Woont u Vleuten-De Meern? Ga dan naar de website van Wil in je buurt.

 • Maaltijdservice

  Soms lukt het niet meer om voor uzelf te koken. Met de maaltijdservice krijgt u maaltijden aan huis. U kiest zelf bij welke organisatie u de maaltijden bestelt. Dat kan niet bij de gemeente. U kunt de maaltijden bijvoorbeeld bestellen bij welzijnsorganisatie U-Centraal. Hebt u een laag inkomen en weinig of geen vermogen? Dan is soms een vergoeding van een deel van de kosten mogelijk. Hiervoor vraagt u bijzondere bijstand aan.

 • Voedselbank

  Hebt u alle vaste lasten betaald? En houdt u dan te weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien kunt u dan een gratis voedselpakket krijgen van de Voedselbank Utrecht. Kijk op www.voedselbankutrecht.nl of u in aanmerking komt en hoe u zich aanmeldt.

 • Tegemoetkoming zorgkosten

  Hebt u een chronische ziekte of handicap en hoge zorgkosten die niet zijn vergoed? Misschien kunt u een tegemoetkoming in uw zorgkosten krijgen.

 • Zorgverzekering U-polis

  Woont u in Utrecht en hebt u een U-pas? Dan kunt deelnemen aan de U-polis. Meedoen betekent meer zorgverzekering voor minder geld.

 • Zorgtoeslag

  U kunt misschien zorgtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen.

  Zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Hulp en ondersteuning in uw dagelijks leven

  Hebt u hulp en ondersteuning nodig in uw dagelijks leven? Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, vervoer, schulden of een verslaving. Of zoekt u begeleiding bij het wonen? Dan hebt u misschien recht op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 • Het Juridisch Loket

  Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u bij het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies. Bijvoorbeeld over ontslag, echtscheiding en alimentatie.
 • Kindgebonden budget

  Hebt u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u hebt en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

  Kindgebonden budget vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

  Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

 • Kinderopvangtoeslag

  Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Vergoeding kinderopvang met Sociaal Medische Indicatie

  Hebt u sociale of medische problemen? En wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen, maar krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

 • Zwemles met de U-pas

  Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Gebruik het U-pas Kindpakket voor zwemles. Uw kind kan misschien met de U-pas ook gratis zwemles krijgen. Lees meer op Zwemles met de U-pas.

 • Jeugdfonds Cultuur

  Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? De gemeente Utrecht doet mee aan het Jeugdfonds Cultuur (niet aan het Jeugdfonds Sport). Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen uit het Jeugdfonds Cultuur via www.jeugdfondssportencultuur.nl.

 • Paul Verweel Sportfonds

  Heeft uw kind (tot 18 jaar) een U-pas en woont uw kind in Utrecht? Kijk dan of u bij het Paul Verweel Sportfonds een waardebon voor sportspullen kunt aanvragen.

 • Leergeld

  Zijn de schoolkosten voor uw kind hoger dan het kindgebonden budget en het U-pas kindpakket? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven. Bijvoorbeeld voor een laptop.

 • Weekje weg

  Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Kijk voor meer informatie op Weekje weg.

 • Laptop voor uw kind

  Heeft uw kind tegoed op de U-pas en woont uw kind in Utrecht? En hebt u met de U-pas nog niet eerder voor uw kind een laptop, computer of tablet gekocht? Dan kunt u met het tegoed een laptop tot maximaal € 350 kopen bij een aanbieder van de U-pas. Kost de laptop meer? Dan betaalt u zelf bij. Dit kan dus 1 keer, voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar.
  Lees hoe u dit regelt op www.u-pas.nl

Individuele studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking niet bijverdienen naast uw studie? Dan hebt u misschien recht op individuele studietoeslag.

Hebt u een U-pas? Dan kunt u gratis papieren mondkapjes krijgen. U kunt de mondkapjes bij alle wijkbureaus ophalen, behalve bij wijkbureau West. De wijkbureaus zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 12.00 uur. Laat uw geldige U-pas zien. Dan krijgt u 5 mondkapjes per persoon.

 • Armoedecoalitie Utrecht

  Op de website van de Armoedecoalitie Utrecht vindt u op onderwerp informatie over hulp en advies bij een laag inkomen.

 • Bereken uw recht

  Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente.

 • Persoonlijk gesprek over regelingen bij een laag inkomen

  Wilt u informatie over regelingen van de gemeente? Of hulp bij het doen van een aanvraag? Dan kunt u terecht bij het buurtteam of een afspraak maken bij Werk en Inkomen. U kunt ons ook bellen via 030 – 286 52 11.

 • Hulp bij schulden en geldzorgen

  Kijk wat u kunt doen als u schulden of geldzorgen hebt. Het buurtteam kan u helpen. Of u kunt zelf aan de slag met online hulpmiddelen, cursussen of bijeenkomsten.

 • Het Huishoudboekje

  Hebt u zorgen over het op tijd betalen van uw vaste lasten? Misschien kunt u meedoen met het Huishoudboekje. Meedoen is gratis.

 • Radio Utrecht Sociaal

  Gezondheid, geld, zorg, wonen. Belangrijke zaken met vaak moeilijke regels. In het radioprogramma Utrecht Sociaal wordt veel uitgelegd en geven wij antwoord op vragen. Op maandag om 20.00 uur en op woensdag om 19.00 uur op Bingo FM. Bingo FM vindt u op: 107.7 FM en 101.9 FM (kabel).

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht
 

Alle contactinformatie