Werk en inkomen Extra's bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen.

U-pas

Hebt u een laag inkomen? Vraag dan de gratis U-pas aan. Met de U-pas krijgt u een bedrag voor sport, cultuur en recreatie. U kiest zelf wat u wilt doen. Bijvoorbeeld: zwemmen, muziekles, naar een museum, of een cursus volgen. En u krijgt korting op allerlei leuke activiteiten. Uw kind krijgt zelf een U-pas. Met het bedrag dat uw kind krijgt kunt u bijvoorbeeld een fiets of laptop kopen. U vraagt de U-pas aan op www.u-pas.nl. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.

Extra bij langere tijd een laag inkomen

 • Individuele inkomenstoeslag

  Hebt u 3 jaar of langer een laag inkomen en bent u jonger dan de AOW-leeftijd? Kijk dan of u individuele inkomenstoeslag kan aanvragen.

Extra bij onverwachte en bijzondere kosten

 • Bijzondere bijstand

  Hebt u onverwacht extra kosten? En kunt u die niet betalen? Kijk of u recht hebt op bijzondere bijstand.

Extra voor wonen

 • Huurtoeslag

  Woont u in een huurwoning en hebt u een laag inkomen? Dan hebt u misschien recht op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in uw huurkosten. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

 • Huurkorting

  Hebt u een U-pas en een hoge huur? Dan kunt u misschien huurverlaging krijgen.

 • Woonkostentoeslag

  Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

 • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen

  Hebt u een laag inkomen en geen vermogen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. U hoeft deze belastingen dan niet te betalen. Kwijtschelding vraagt u aan bij de BghU.

 • Klussendienst

  Woont u in Utrecht en hebt u klussen in en om huis? De klussendienst helpt u als u geen geld hebt om mensen in te huren en geen mensen kent die u om hulp kunt vragen. U kunt zich aanmelden bij U Centraal. Woont u Vleuten-De Meern? Ga dan naar de website van Welzaam.

Extra voor eten

 • Voedselbank

  Hebt u te weinig geld om eten te kopen? Dan kunt u een gratis voedselpakket krijgen. Kijk voor meer informatie op www.voedselbankutrecht.nl.

Extra voor zorg

 • Tegemoetkoming zorgkosten

  Hebt u een chronische ziekte of handicap en hoge zorgkosten die niet zijn vergoed? Misschien kunt u een tegemoetkoming in uw zorgkosten krijgen. Dit is een éénmalig bedrag van € 200. Uw verzamelinkomen is maximaal € 39.000.

 • Zorgverzekering U-polis

  Woont u in Utrecht en hebt u een U-pas? Dan kunt deelnemen aan de U-polis. Meedoen betekent meer zorgverzekering voor minder geld.

 • Zorgtoeslag

  U kunt misschien zorgtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen.

  Zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Hulp en ondersteuning in uw dagelijks leven

  Hebt u hulp en ondersteuning nodig in uw dagelijks leven? Bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, vervoer, schulden of een verslaving. Of zoekt u begeleiding bij het wonen? Dan hebt u misschien recht op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Extra voor juridische hulp

 • Het Juridisch Loket

  Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u bij het Juridisch Loket terecht voor gratis juridisch advies. Bijvoorbeeld over ontslag, echtscheiding en alimentatie.

Extra voor als u kinderen hebt

 • Kindgebonden budget

  Hebt u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u hebt en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

  Kindgebonden budget vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

  Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

 • Kinderopvangtoeslag

  Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Kinderopvangtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 • Vergoeding kinderopvang met sociaal-medische indicatie

  Hebt u om sociaal-medische redenen kinderopvang nodig? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

 • Zwemles met de U-pas

  Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Gebruik het U-pas Kindpakket voor zwemles. Uw kind kan misschien met de U-pas ook gratis zwemles krijgen. Lees meer op Zwemles met de U-pas.

 • Jeugdfonds Cultuur

  Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? Misschien kan het Jeugdfonds Cultuur helpen. Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen.

 • Paul Verweel Sportfonds

  Heeft uw kind (tot 18 jaar) een U-pas en woont uw kind in Utrecht? Kijk dan of u bij het Paul Verweel Sportfonds een waardebon voor sportspullen kunt aanvragen.

 • Leergeld

  Zijn de schoolkosten voor uw kind hoger dan het kindgebonden budget en het U-pas kindpakket? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven.

 • Weekje weg

  Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Kijk voor meer informatie op Weekje weg.

Extra voor als u werk zoekt

Extra voor als u studeert en een beperking hebt

 • Individuele studietoeslag

  Bent u student en kunt u door een beperking niet het minimumloon verdienen? Dan hebt u misschien recht op individuele studietoeslag.

  •  

Hulp nodig?

Advies en hulp bij een laag inkomen

 • Persoonlijk gesprek over regelingen bij een laag inkomen

  Wilt u informatie over regelingen van de gemeente? Of hulp bij het doen van een aanvraag? Dan kunt u terecht bij het buurtteam of een afspraak maken bij Werk en Inkomen. U kunt ons ook bellen via 030 – 286 52 11.

 • Kijk op welke regelingen u recht hebt

  Op de website Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan op welke landelijke en Utrechtse regelingen u recht hebt.

 • Hulp bij schulden en geldzorgen

  Kijk wat u kunt doen als u schulden of geldzorgen hebt. Het buurtteam kan u helpen. Of u kunt zelf aan de slag met online hulpmiddelen, cursussen of bijeenkomsten.

 • Radio Utrecht Sociaal

  Gezondheid, geld, zorg, wonen. Belangrijke zaken met vaak moeilijke regels. In het radioprogramma Utrecht Sociaal wordt veel uitgelegd en geven wij antwoord op vragen. Van maandag tot en met donderdag om 21.00 uur op Bingo FM. Bingo FM vindt u op: 107.7 FM en 101.9 FM (kabel).

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie