Werk en inkomen Extra's bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen. Niet alleen met geld, maar ook met hulp of advies.

Bereken uw recht

Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan op welke regelingen van de gemeente u recht hebt.

Zorgverzekering U-polis

Woont u in Utrecht en hebt u een U-pas? Dan kunt deelnemen aan de U-polis. Meedoen betekent meer zorgverzekering voor minder geld.

Individuele inkomenstoeslag

Hebt u 3 jaar of langer een laag inkomen en bent u jonger dan de AOW-leeftijd? Kijk dan of u individuele inkomenstoeslag kan aanvragen.

Toeslagen van de Belastingdienst

De belastingdienst heeft 4 toeslagen:

  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget
  • Zorgtoeslag

Meer weten of een toeslag aanvragen? Ga naar www.toeslagen.nl.  

Individuele studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking niet het minimumloon verdienen? Dan hebt u misschien recht op individuele studietoeslag.

Woonkostentoeslag

Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

U-pas

De U-pas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen. Met de U-pas krijgt u een bedrag voor sport, cultuur en recreatie. Er zijn ook acties waarbij u korting krijgt. Uw kind tot 18 jaar kan gebruikmaken van het Kindpakket. Dit is een bedrag voor sport, schoolkosten, fiets of een laptop. U vraagt de U-pas aan op www.u-pas.nl. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.

Bijzondere bijstand

Hebt u onverwacht extra kosten? En kunt u die niet betalen? Kijk of u recht hebt op bijzondere bijstand.

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

Vergoeding kinderopvang met sociaal-medische indicatie

Hebt u om sociaal-medische redenen kinderopvang nodig? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen

Hebt u een laag inkomen en geen vermogen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. U hoeft deze belastingen dan niet te betalen. Kwijtschelding vraagt u aan bij de BghU.

Huurkorting

Hebt u een U-pas en een hoge huur? Dan kunt u misschien huurkorting krijgen.

Jeugdcultuurfonds

Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? Misschien kan het Jeugdcultuurfonds helpen. Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen.

Jeugdsportfonds

Hebt u geen geld voor de sportles of sportspullen van uw kind? Misschien kan het Jeugdsportfonds helpen. Een hulpverlener kan een bijdrage voor u aanvragen.

Leergeld

Zijn de schoolkosten voor uw kind hoger dan het kindgebonden budget en het U-pas kindpakket? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven.

Weekje weg

Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Ga voor meer informatie naar de pagina Weekje weg.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie