Werk en inkomen Extra's bij een laag inkomen

Hebt u een laag inkomen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen. Niet alleen met geld, maar ook met hulp of advies.

Bereken uw recht

Met het programma Bereken uw recht kunt u eenvoudig nagaan op welke regelingen van de gemeente u recht hebt.

Zorgverzekering U-polis

Woont u in Utrecht en hebt u een U-pas? Dan kunt deelnemen aan de U-polis. Meedoen betekent meer zorgverzekering voor minder geld.

Individuele inkomenstoeslag

Hebt u 3 jaar of langer een bijstandsuitkering of een inkomen op bijstandsniveau? Dan komt u misschien in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag. Dit is een extra geldbedrag voor inwoners van Utrecht die jonger dan de AOW-leeftijd zijn.

Toeslagen van de Belastingdienst

Een toeslag is een bijdrage in kosten van de Belastingdienst. Er zijn 4 toeslagen:

 • Huurtoeslag
 • Kinderopvangtoeslag
 • Kindgebonden budget
 • Zorgtoeslag

U vraagt deze aan via www.toeslagen.nl. Kindgebonden budget hoeft u meestal niet zelf aan te vragen.

Individuele studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking geen bijbaan hebben? Dan hebt u misschien recht op individuele studietoeslag.

Woonkostentoeslag

Hebt u plotseling een veel lager inkomen? En kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag krijgen.

U-pas

Met de U-pas krijgt u een bedrag voor sport, cultuur en recreatie. Er zijn ook acties waarbij u korting krijgt. Uw kind tot 18 jaar kan gebruikmaken van het Kindpakket. Dit is een bedrag voor sport, schoolkosten, fiets of een laptop. U vraagt de U-pas aan op www.u-pas.nl. Hebt u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de U-pas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.

Bijzondere bijstand

Hebt u onverwacht extra kosten? En kunt u die niet betalen? Kijk of u recht hebt op bijzondere bijstand.

Vergoeding eigen bijdrage kinderopvang

Hebt u een (aanvullende) bijstandsuitkering en maakt u gebruik van kinderopvang? Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage. Dan kunt u een vergoeding eigen bijdrage kinderopvang aanvragen.

Vergoeding kinderopvang met sociaal-medische indicatie

Hebt u om sociaal-medische redenen kinderopvang nodig? En krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen

Hebt u een laag inkomen en geen vermogen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. U hoeft deze belastingen dan niet te betalen. Kwijtschelding vraagt u aan bij de BghU.

Huurkorting

Hebt u een U-pas en een hoge huur? Dan kunt u vanaf 1 september misschien huurkorting krijgen. Dit is een proef die duurt tot 1 september 2019. Voor huurkorting moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U woont in Utrecht
 • U huurt een sociale huurwoning van één van de volgende woningcorporaties (verhuurders): Bo-Ex, GroenWest, Mitros, Portaal, SSH
 • U huurde de woning al voor 1 januari 2016
 • U hebt een U-pas
 • U bent hoofdhuurder van de woning
 • Uw huishouden bestaat uit 1 of 2 personen en uw netto/kale huur is tussen de 592,55 en 710,68 euro. Of uw huishouden bestaat uit meer dan 2 personen en uw netto/kale huur is tussen de 635,05 en 710,68 euro
 • Uw woning is niet te groot voor uw situatie. Bent u bijvoorbeeld alleen of met 2 personen en woont u in een woning met 5 kamers of meer, dan krijgt u geen huurkorting

Neem contact op met uw woningcorporatie voor het aanvragen van huurkorting.

Jeugdcultuurfonds

Hebt u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? Misschien helpt het Jeugdcultuurfonds u.

Jeugdsportfonds

Hebt u geen geld voor de sportles of sportspullen van uw kind? Misschien helpt het Jeugdsportfonds u.

Leergeld

Hebt u kosten voor uw kind die niet vergoed worden? Kijk dan of stichting Leergeld Utrecht een bijdrage kan geven.

Weekje weg

Hebt u kinderen tot 12 jaar en hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in de zomervakantie gratis een 'weekje weg' op een vakantiepark in Nederland. Ga voor meer informatie naar de pagina Weekje weg.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag t/m vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie