Ervaart u parkeeroverlast? Rijnsweerd, invoeren betaald parkeren

In Rijnsweerd-Zuid geldt vanaf 1 april 2020 betaald parkeren. We verwachten dat door de invoering van betaald parkeren de parkeerdruk in de buurt afneemt en er voldoende ruimte ontstaat om te parkeren.

Hoe nu verder?

Het eerste jaar houden we in de gaten hoe de parkeersituatie zich in de buurt ontwikkelt. We kijken of de parkeerdruk voldoende afneemt en op welke plekken er nog veel fout wordt geparkeerd. Na 1 jaar beoordelen we of door de invoering van betaald parkeren de parkeerdruk voldoende is afgenomen. Ook kijken we of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de parkeersituatie in de wijk te verbeteren.

Voor de aanpak van fout geparkeerde voertuigen in heel Rijnsweerd-Zuid gaan we boetes geven aan voertuigen die voor onveilige situaties (kunnen) zorgen. Onze handhavers controleren dit. Ook na meldingen van bewoners kunnen we een boete geven.

Onderzoek markering parkeervakken woonerven

In de woonerven staan er auto’s buiten de parkeervakken geparkeerd. Hierdoor kunnen er grote voertuigen en nood- en hulpdiensten niet makkelijk door. Ook voor spelende kinderen kan dit gevaarlijke situaties opleveren. We onderzoeken of we dit kunnen verbeteren door markeringen voor de parkeervakken aan te brengen. Op deze manier is duidelijk te zien waar geparkeerd mag worden.

Update 29 december 2020

Het onderzoek dat een externe partij uitvoert, wordt getoetst door de Stadsingenieurs en Landschappers van de gemeente Utrecht. Het toetsen van dit onderzoek blijkt heel nauwkeurig werk te zijn en duurt langer dan verwacht. In het eerste kwartaal van 2021 verwachten wij met een nieuwe update te komen en nieuwe documenten op deze website te plaatsen.

Lees meer over het onderzoek markering parkeervakken woonerven Rijnsweerd-Zuid (pdf, 568 kB)

Vraag hier uw parkeervergunning en bezoekerskorting aan

Vergunning aanvragen

Gebied betaald parkeren Rijnsweerd-Zuid

Albert van Dalsumlaan, Eduard Verkadelaan, Louis Bouwmeesterlaan, Dirk Wittelaan, Enny Vredelaan, Fien de la Marlaan, Johan Buziaulaan, Wim Sonneveldlaan, Caesarlaan, Cicerolaan, Herodotuslaan, Horatiuslaan, Liviuslaan, Ovidiuslaan, Platolaan, Sophocleslaan, Tacituslaan, Terentiuslaan, Vergiliuslaan, Weg naar Rhijnauwen, Xenophonlaan

Kosten vergunning

Bewoners

Voor bewoners kost de eerste parkeervergunning per kwartaal € 27 (ongeveer € 9 per maand). Een eventuele tweede vergunning kost € 54,03 per kwartaal (ongeveer € 18 per maand).

Ondernemers

Een eerste zakelijke parkeervergunning kost per kwartaal € 128,60. Elke volgende zakelijke vergunning kost € 257,19.

Bezoek krijgt korting

Bezoekers betalen tijdens de betaald parkeertijden €3,12 per uur. Buiten deze tijden parkeren zij gratis. Als bewoner kunt u uw bezoek met 50% korting laten parkeren. Hiervoor hebt u een bezoekersvergunning nodig, deze vraagt u gratis aan. U hoeft voor het aanvragen van de bezoekerskorting niet in het bezit te zijn van een auto.

Bekijk alle kosten (zone B1)

Handhaving

Vanaf 1 april 2020 controleren we of er betaald is voor parkeren. Hebt u niet betaald of hebt u geen parkeervergunning? Of staat u geparkeerd op een plek waar u voor een onveilige situatie zorgt? Dan loopt u het risico op een parkeerboete.

Hoe voeren we betaald parkeren in?

In de nota Stallen en Parkeren (pdf, 1,3 MB) staat onder welke voorwaarden we betaald parkeren invoeren. De uitwerking hiervan is vastgelegd in de Procedure invoering betaald parkeren (pdf, 557 kB).

Wat is al gebeurd?

Hulp en contact Parkeerprojecten

Telefoon

14 030

E-mail

parkeerprojecten@utrecht.nl