Bedrijvengebied Kanaleneiland, invoeren betaald parkeren

Vanaf 1 november 2023 komt er betaald parkeren in het bedrijvengebied Kanaleneiland. In 2021 is door de gemeenteraad besloten om hier betaald parkeren in te voeren. Het betaald parkeren gaat gelden van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 11.00 uur ‘s morgens. Buiten deze tijden is parkeren gratis.

Gebied

Het gebied ligt tussen de Beneluxlaan (noordgrens), het kanaal (oost), de A12 (zuid) en de Europalaan (west).

Stratenlijst

  • Beneluxlaan
  • Eendrachtlaan
  • Europalaan
  • Overijssellaan
  • Vliegend Hertlaan
  • Winthontlaan
  • Zeehaenkade

Tijden betaald parkeren

Maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 11.00 uur. Buiten deze tijden is parkeren gratis.

Kosten betaald parkeren

Bekijk de kosten (zone B1)

Parkeervergunning aanvragen

Bewoners en ondernemers kunnen vanaf 4 oktober 2023 een parkeervergunning aanvragen.  Als u dat doet vóór 16 oktober 2023, dan weet u zeker dat u uw vergunning op tijd hebt.

Aanvragen parkeervergunning bewoner

Aanvragen parkeervergunning bedrijf

Manier van toewijzen vergunningen

In de bedrijvengebied Kanaleneiland zijn relatief weinig openbare parkeerplaatsen. Wanneer er te weinig ruimte op straat is om alle aangevraagde parkeervergunning uit te geven, volgt een loting. Wij beginnen met het toewijzen van alle 1e parkeervergunningen. Daarna alle 2e vergunningen en vervolgens de 3e (voor bedrijven) enzovoorts. Als u in aanmerking komt voor 1 of meerdere vergunningen, dan hoort u uiterlijk in de week van 23 oktober of u deze vergunning(en) krijgt. Ook voor de plaats op een eventuele wachtlijst volgt dan een loting. Aanvragen die na 16 oktober binnenkomen,kennen wij op volgorde van binnenkomst toe als er nog ruimte over is. Is er geen ruimte meer, dan komen deze aanvragen op de wachtlijst.

Kosten parkeervergunning
Soort parkeervergunningKosten per 3 maanden in 2023
1e parkeervergunning bewoner€ 37,17
2e parkeervergunning bewoner€ 92,94
1e parkeervergunning bedrijf€ 136,23
2e en elke volgende parkeervergunning bedrijf€ 272,43

De gemeenteraad stelt eind 2023 de nieuwe tarieven voor 2024 vast. Als u een vergunning hebt, dan krijgt u daarover een bericht. De nieuwe tarieven komen ook op utrecht.nl/parkeerkosten te staan.

Parkeerkorting voor bezoek aanvragen

Bewoners kunnen gratis parkeerkorting voor bezoek aanvragen. Hiermee krijgt u 50% korting op de parkeerkosten van uw bezoek. Er bestaat ook parkeerkorting voor mantelzorg, thuiszorg en kraamzorg.

Aanvragen parkeerkorting voor bezoek

Aanvragen parkeerkorting mantelzorg en thuiszorg

Aanvragen parkeerkorting kraamzorg

Eigen parkeerplek of garage

Hebt u bij uw woning of bedrijf een parkeerplek op eigen grond of een eigen garage? Dan mag u geen parkeervergunning voor een 1e auto aanvragen.

Parkeervergunning gehandicapte aanvragen

Hebt u een parkeerkaart voor gehandicapten? Dan hebt u een parkeervergunning nodig om te parkeren op de plekken waar u moet betalen. Deze parkeervergunning is gratis.

Aanvragen parkeervergunning gehandicapte

Abonnement voor openbare parkeergarage of P+R aanvragen

Misschien is het voor u een optie om uw auto te parkeren in een openbare parkeergarage of in een P+R in de stad. In sommige gevallen is een abonnement voor een openbare parkeergarage of P+R goedkoper dan een parkeergarage op straat.  

Bekijk de mogelijkheden voor abonnementen op openbare parkeergarages en P+R

Deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto of deelfiets. We werken hard om het aantal mogelijkheden steeds meer uit te breiden. Kijk op www.utrecht.nl/deelt wat de mogelijkheden zijn voor deelauto’s, deelfietsen en deelbakfietsen in uw buurt.

Handhaving

Vanaf 1 november 2023 controleren de handhavers van de gemeente op het betaald parkeren in de buurt. Dat doen zij met scanauto’s. Ze controleren ook op foutparkeren. Automobilisten die geen parkeergeld hebben betaald, krijgen een boete.

Hulp en contact Parkeren

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht