Merwede, invoeren betaald parkeren

Vanaf 1 november 2023 is er betaald parkeren in Merwede. De bedrijven die nu in het gebied zijn, kunnen gebruik blijven maken van de eigen parkeerplekken binnen de hekken of op eigen terrein. Het betaald parkeren gaat gelden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur. Buiten deze tijden is parkeren gratis.

Gebied

Betaald parkeren geldt vanaf 1 november 2023 in de volgende straten:

  • Europalaan (even zijde)
  • Koningin Wilhelminalaan (even zijde)
  • Kanaalweg

 

Eigen parkeerplekken

De bedrijven die nu in het gebied zijn, kunnen gebruik blijven maken van hun eigen parkeerplekken binnen de hekken of op eigen terrein.

Parkeren op straat

Op dit moment zijn er nog wel openbare parkeerplaatsen in de buurt. Een deel daarvan blijft tot start bouw Merwede op deze plaats beschikbaar. Het gaat om de parkeerplaatsen aan de Koningin Wilhelminalaan en de plekken direct om de hoek aan de Europalaan voor de Alchemist (zie parkeerplekken die geel zijn gemaakt op het bovenstaande kaartje).  Deze plekken zijn bestemd voor het parkeren van bezoekers. Hier komen parkeerautomaten te staan.

Voor de bedrijven aan de Koningin Wilhelminalaan en de Alchemist geldt dat wij gaan kijken of zij in aanmerking komen om in het gebied te parkeren.

Parkeertijden en kosten

Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur. Buiten deze tijden is parkeren gratis. Vanaf 1 november 2023 is het tarief voor parkeren op straat € 5,43 per uur. Bezoekers kunnen betalen bij de parkeerautomaat of via een parkeerapp.

Bekijk de kosten (zone A2)

Parkeren in de toekomst

In de toekomst van de nieuwe wijk Merwede komen er uiteindelijk geen parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Bewoners, ondernemers en bezoekers van het gebied kunnen dan parkeren in de parkeergarage in het gebied of op afstand.

Bedrijfsparkeervergunning aanvragen

U kunt vanaf  4 oktober een bedrijfsparkeervergunning aanvragen. Als u dat doet vóór 16 oktober, dan weet u zeker dat u uw vergunning op tijd hebt.

Aanvragen parkeervergunning bedrijf

Manier van toewijzen vergunningen

In Merwede zijn relatief weinig openbare parkeerplaatsen. Wanneer er te weinig ruimte op straat is om alle aangevraagde parkeervergunning uit te geven, volgt een loting. Wij beginnen met het toewijzen van alle 1e parkeervergunningen. Daarna alle 2e vergunningen en vervolgens de 3e (voor bedrijven) enzovoorts. Als u in aanmerking komt voor 1 of meerdere vergunningen, dan hoort u uiterlijk in de week van 23 oktober of u deze vergunning(en) krijgt. Ook voor de plaats op een eventuele wachtlijst volgt dan een loting. Aanvragen die na 16 oktober binnekomen, worden op volgorde van binnenkomst toegekend als er nog ruimte over is. Is er geen ruimte meer, dan komen deze aanvragen op de wachtlijst.

Kosten parkeervergunning

Kosten per soort parkeervergunning
Soort parkeervergunningKosten per 3 maanden in 2023
1e bedrijfsvergunning € 191,85
2e en elke volgende bedrijfsvergunning€ 383,73

De gemeenteraad stelt eind 2023 de nieuwe tarieven voor 2024 vast. Als u een vergunning hebt, dan krijgt u daarover een bericht. De nieuwe tarieven komen ook op utrecht.nl/parkeerkosten te staan.

Parkeervergunning gehandicapten aanvragen

Hebt u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan hebt u een parkeervergunning nodig om te parkeren op de plekken waar u moet betalen. Deze parkeervergunning is gratis.

Aanvragen parkeervergunning gehandicapten

Abonnement voor openbare parkeergarage of P+R aanvragen

Misschien is het voor u een optie om uw auto te parkeren in een openbare parkeergarage of in een P+R in de stad. In sommige gevallen is een abonnement voor een openbare parkeergarage of P+R goedkoper dan een parkeergarage op straat. 

Bekijk de mogelijkheden voor abonnementen op openbare parkeergarages en P+R

Deelvervoer

Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto of deelfiets. We werken hard om het aantal mogelijkheden steeds meer uit te breiden. Kijk op utrecht.nl/deelt wat de mogelijkheden zijn voor deelauto’s, deelfietsen en deelbakfietsen in uw buurt.

Handhaving

Vanaf 1 november 2023 controleren de handhavers van de gemeente op het betaald parkeren in de buurt. Dat doen zij met scanauto’s. Ze controleren ook op foutparkeren. Automobilisten die geen parkeergeld hebben betaald, krijgen een boete.

Hulp en contact Parkeren

Postadres

Vergunningen, Toezicht en Handhaving
Afdeling Vergunningen
Postbus 8406
3503 RK  Utrecht