Wijken Meer ruimte voor jongeren in Vleuten-De Meern

Het aantal jongeren van 12 tot en met 17 jaar groeit de komende jaren flink in Vleuten-De Meern. In de meeste buurten zijn er voor deze groep niet voldoende jongerenplekken en -activiteiten. Daarom gaan wij de komende tijd werken aan het uitbreiden hiervan.

Waarom extra jongerenplekken en -activiteiten?

Bewoners en vooral jongeren gaven aan dat ze meer voorzieningen voor jongeren in de wijk willen. Jongeren vinden op dit moment niet altijd een plek waar ze terecht kunnen. Tegelijk ervaren andere bewoners soms overlast. Daarom werken jongeren, professionals en de gemeente samen om de jongerenvoorzieningen in de wijk te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Dit kan zijn door plekken die er al zijn anders in te richten of door nieuwe plekken te maken. Samen met verschillende organisaties in de wijk is ook het aantal activiteiten uitgebreid.

Jongerenplekken

Interactieve ontmoetingsplek

We willen als proef een plek die er al is voor jongeren verbeteren door er een interactieve sportgelegenheid te plaatsen. Een voorbeeld hiervan zou een voetbalmuur kunnen zijn. We bekijken nu de mogelijkheden en de kosten hiervoor.

Leerlingen denken mee over nieuwe jongerenplek  

Een groep leerlingen van het Niftarlake College heeft in het voorjaar van 2018 aan dit project gewerkt. Zij presenteerden in juni hun ideeën over de jongerenplek, een plek om te sporten, bewegen en elkaar ontmoeten. Wij nemen hun ideeën mee bij de ontwikkeling van andere plekken voor jongeren in de wijk.
Het komende schooljaar 2018-2019 gaan we nog een keer deze opdracht uitzetten. Dat doen we met een nieuwe groep leerlingen voor andere plekken in de wijk.

Het uitbreiden van het aantal ontmoetingsplekken voor jongeren is 1 van de wijkopgaven van Vleuten-De Meern.

Jongerenactiviteiten

In samenwerking met verschillende organisaties breiden we de activiteiten in de wijk uit. Dit doen we samen met Dock Utrecht, Harten voor Sport en Stichting Jongerenwerk Utrecht (Jou). Hiernaast zijn er activiteiten van (sport)verenigingen, Harmonie Orkest Vleuten, Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK), Cultuur 19 en meer. Bekijk hieronder het aanbod van activiteitenaanbieders:

Studenten en gemeente werken aan studentenleerbedrijf Durf

Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht werken samen aan het studentenleerbedrijf Durf. Jongeren uit Leidsche Rijn en Vleuten–De Meern krijgen ondersteuning van studenten bij het organiseren van vrijetijdsactiviteiten. Denk hier aan sport en bewegen, feestjes, kunst/cultuur of gaming. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk van de ideeën van jongeren uit te gaan. In het schooljaar 2018 – 2019 organiseren wij samen 6 activiteiten. Hiermee doen wij ook kennis op voor jongerenparticipatie.

Lees meer over de activiteiten van Durf of heb je ideeën die je met de studenten wilt delen kijk dan op www.durf.info.

Wilt u meedenken?

Hebt u zelf ook een mooi initiatief of idee voor jongeren bij u in de buurt? Wij helpen u graag bij het uitvoeren ervan. Kijk op www.utrecht.nl/initiatievenfonds.

Hulp en contact Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern

Telefoon

14 030

Bezoekadres

Dorpsplein 1, Vleuten

Openingstijden gebouw

Maandag t/m vrijdag 7.00 - 17.00 uur

Let op: het wijkbureau en burgerzaken hebben andere openingstijden.

Loket burgerzaken

Voor bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs en het doorgeven van verhuizing, geboorte of overlijden. Langskomen kan alleen op afspraak.

Maak een afspraak

Meer over burgerzaken

Wijkbureau

Het wijkbureau is hét gemeentelijke aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers uit Vleuten-De Meern.

Meer over het wijkbureau

 

Uw mening